Allergier/Överkänslighet
Allergier är mycket vanligt och det finns en mängd olika saker man kan vara allergisk mot. Gluten- och laktosintolerans är två av dem, vilka klassas som matallergier.

Glutenintolerans
Att vara glutenintolerant innebär att man inte tål proteinet i gluten, ett ämne som finns i vete, råg och korn. Dessa sädesslag är vanliga i bland annat mjöl som man bakar bröd av. Då får man i stället äta annat bröd, som är bakat på mjöl som inte innehåller gluten. Att vara glutenintolerant är ofta ärftligt och varar hela livet. Gluten skadar tarmluddet som finns i tarmarna i kroppen. Det gör det svårt för kroppen att ta upp näring från maten man äter. Så länge man äter rätt mat som inte innehåller gluten mår både magen och kroppen bra.

Laktosintolerans
Laktosintolerans betyder att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker) som finns i mjölk. Besvären kan enkelt undvikas om man byter ut vanliga matvaror mot andra som innehåller mindre laktos. Att dricka vanlig mjölk kan leda till gaser, diarré och magont. Av dem som har laktosintolerans upptäcks oftast besvären först i tonåren. Det beror på att kroppen ibland efter barnåldern slutar att bilda tillräckligt med laktas för att bryta ner laktoset. Laktosintolerans kan även uppstå tillfälligt efter en tarmsjukdom eller liknande och brukar då behandlas så man blir helt frisk. Mindre vanligt är medfödd laktosintolerans då man helt måste undvika laktos under hela livet.

Personlig skildring...
Jag har mycket problem på vår och sommaren, mina problem är främst från näsan. Jag blir täppt och näsan rinner konstant. Jag har även nysningar vilket gör att jag blir väldigt trött. Mina problem beror på både träd, blommor, rök, damm, parfymer och olika djur. Det här är väldigt individuellt. En del med allergi/överkänslighet får problem med ögonen, andra med utslag, det här är också väldigt olika hur kroppen reagerar.

I mitt fall så använder jag mig utav en nässpray med kortison i, den gör att jag kan vara i de flesta miljöer utan att bli snorig eller nyser. Självklart är jag fortfarande glad om människor i min omgivning inte sätter på sig parfym, eller röker i min närhet.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen om glutenintolerans
          Sjukvårdsrådgivningen om laktosintolerans

Tillbaka till funktionshinder