Diabetes
Diabetes kallas ibland för sockersjuka. Om man får diabetes beror det på att kroppen har slutat att tillverka insulin. Insulin gör så att det socker man äter passerar genom blodet och ger kroppen energi. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet och man blir istället trött och törstig. En del kan också få ont i magen, se suddigt eller snabbt gå ner i vikt. För att må bra behöver man därför tillföra kroppen extra insulin, antingen med sprutor eller med en insulinpump.

Diabetes kan inte botas men kontrolleras enkelt med en dosa som mäter blodsockernivån. Man får exempelvis inte äta godis om blodsockernivån är hög. Den som har diabetes kan idrotta och motionera som vanligt men måste planera sina måltider väl.

Personlig skildring...
Låt inte diabetessjukdomen bestämma över hur ditt liv ska se ut Detta är inte hela sanningen! Livet blir mycket förändrat när man får diabetes, det är bara löjligt att tro något annat. Det är inte normalt att sticka sig i fingrar och mage flera gånger om dagen för att kolla hur man mår. Jag vågar inte gå ut, motionera, äta eller dricka utan att kolla mitt blodsocker! Egentligen finns det inget som är helt förbjudet att äta, men man måste tänka sig för mer än tidigare i vissa situationer. Det är viktigt att prova sig fram, kroppen reagerar snabbt på det som är galet.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen om diabetes

Bild: Blodsockermätare

Tillbaka till funktionshinder