Karolinska Skolan

Karolinska skolan är en anrik skola med rötter från 1300-talet. Den ligger i hjärtat av Örebro,
med Slottet som närmaste granne. På nuvarande plats har skolan funnits sedan 1832.
På Karro, som skolan kallas i dagligt tal, finns de tre nationella programmen,
estetiska programmet, naturvetenskapsprogrammet och samhälls- vetenskapsprogrammet
samt det individuella programmet. Skolans profiler är kultur och internationalisering.

Aktiviteter på Karro

Vi har varit på praktik på Karro i några av ettornas livskunskap på svenskan.
Praktiken har inneburit att vi har varit ute i klasserna och informerat
om våra funktionshinder, med stöd av våra egna erfarenheter.
Detta har vi fått stor respons på från eleverna som i sin tur har inneburit
att vi nu ska få komma tillbaka till alla ettor på skolan. Det är en stor
ära för oss. Intresset har ökat så nu ska vi tillbaka igen.

Utdrag ur esteternas arbete om funktionshinder i samband med temaveckan.

Dessa veckor har jag lärt mig en massa nya saker inom det här området. Min attityd
till funktionshindrade människor är totalt förändrad. Det får mig att tänka på hur dyrbart
och viktigt livet egentligen är, kan de så kan jag.

Detta har varit nyttigt för mig. För jag har aldrig varit i kontakt med en funktionshindrad
människa förut och därför kan jag känna lite obehag när jag träffar dom. Jag vet inte
hur jag ska bete mig. Men nu när jag vet mer om funktionshinder känner jag mig säkrare.

Det jag inte förstår är att inte alla klasser får möjligheten att ha den här informationen.
Jag tror alla klasser, gärna under grundskolan, fick möjligheten att lära sig det
som vi har fått lära oss under dom här veckorna så skulle det bli mindre mobbing.
Det skulle ge alla en möjlighet att förstå vad det innebär och se människan bakom.

Lite bilder från Karros temavecka

Bild: Så här kan det se ut när man spelar goalboll Bild: När man spelar goalboll som är en blind sport så ska det vara på lika villkor, så alla får ha på sig ögonbindlar.
Här spelar vi goalboll, en sport för blinda. I goalboll så använder man en boll med pingla i,
som man försöker rulla förbi motståndarna och in i deras mål. Både blinda och seende kan
vara med, så för att det ska vara på lika villkor så får alla ha ögonbindel på sig.

Bild: Här har vi två personer som har ihop knutna ben, sen ska dom tillsammans försöka spela fotboll. Bild: Här testar man på att sitta i rullstol samtidigt som man får testa på olika hinder som finns i vardagen, tex. trottoarkant, backe upp, kullersten etc.
Här får man spela fotboll med ihopbundna ben. Sedan är det dags att testa rullstol på en hinderbana.